Vriendentraining

Meer zelfvertrouwen en weerbaarheid voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar.

Onze zoon van 10 zag overal beren op de weg. Hij kon erg piekeren en het belemmerde hem om nieuwe situaties aan te gaan. Dankzij de training heeft hij nu geleerd hoe hij zelf invloed heeft op hoe hij zich voelt en staat hij veel steviger in zijn schoenen. We zijn zo blij dat hij mee heeft gedaan want we zien hem nu groeien en vooral bloeien!
Vader van R.

Doel van de training

Een bezorgd of bang gevoel is een normaal gevoel dat iedereen kent, maar vaak is het helemaal niet nodig om zo te twijfelen of zorgen te maken. In deze cursus leren kinderen om positiever te denken en daardoor minder te piekeren. 

Het versterkt de emotionele veerkracht, stimuleert het zelfvertrouwen, helpt een growth mindset te ontwikkelen en bouwt probleemoplossende vaardigheden op. De training geeft handvatten zodat je zoon/dochter in de toekomst beter is uitgerust om uitdagingen aan te kunnen.

Voor wie

‘Vrienden voor het leven’ is een preventieprogramma voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar met sombere of angstige gevoelens. Bijvoorbeeld kinderen die erg verlegen of onzeker zijn, bang zijn om dingen fout te doen, situaties vermijden of negatief over zichzelf denken, maar ook voor kinderen die gepest worden en niet weerbaar zijn.

Opbouw van de training

Het programma bestaat uit 8 sessies van 60 minuten met leuke en kindvriendelijke oefeningen. Door middel van bewegen, tekenen, en verhalen werken we aan verschillende thema’s;


De letters van VRIENDEN leren kinderen hoe ze situaties aan kunnen pakken waar ze bang of zenuwachtig van worden of emoties de overhand nemen:

V: Voel gevoelens
Vaardigheden: Het leren herkennen van ‘lichaamsseintjes’ van angst, zoals hoofdpijn, buikpijn, vaak moeten plassen en trillen. Je lichaam is je VRIEND en kan je waarschuwen wanneer je gespannen bent, zodat je op tijd kan ontspannen.

R: Rust en ontspan jezelf
Vaardigheden: Ontspannen door middel van ontspanningsoefeningen, ademhalings-oefeningen en andere ontspannende activiteiten.

I: Ik kan het! Ik kan het zo goed mogelijk proberen!
Vaardigheden: Het bij zichzelf herkennen en ‘uitdagen’ van negatieve gedachten en deze te vervangen door positieve gedachten. Hierbij wordt duidelijk gemaakt dat gedachten je gevoel en je gedrag beïnvloeden.

E: Een plan van aanpak en het stappenplan
Vaardigheden: Probleemoplossende vaardigheden en het aanpakken van gevoelens/angsten door middel van een stappenplan. Daarnaast besteden we aandacht aan het op- en uitbouwen van een ‘steunteam’.

N: Netjes gedaan dus beloon jezelf
Vaardigheden: Jezelf leren belonen, ook voor gedeeltelijk succes. Kinderen leren dat pogingen en kleine stapjes ook beloond mogen worden. Niet alleen het eindresultaat, maar alle inspanning telt!

D: Doe je oefeningen, niet vergeten!
Bij deze stap leren we de kinderen dat je moet blijven oefenen om de geleerde vaardigheden te laten beklijven en te verbeteren.

EN: EN lach! Blijf rustig voor het leven!
De kinderen leren dat ze nu over de technieken beschikken die ze kunnen gebruiken om rustig te blijven in moeilijke situaties

Samenwerking met ouders

De kinderen krijgen een (digitaal) werkboek met oefeningen die thuis samen gedaan kunnen worden die de training ondersteunen. Daarnaast is er na elke bijeenkomst ruimte om vragen te stellen.

Praktische informatie

- Voor kinderen van 8-12 jaar
- Een groep bestaat uit maximaal 6 kinderen
- Er is iedere week een bijeenkomst (tijdens schoolvakanties vindt er geen training plaats)
- Een bijeenkomst duurt 60 minuten
- Er zijn 10 bijeenkomsten
- De kosten zijn 375- (incl. btw, intake en materialen )


Heb je interesse, vragen of wil je je aanmelden? Of zou je de training graag binnen je school gegeven zien worden?

Neem dan contact op met Lenneke op 06-11143590 of info@kinderpraktijkmimosa.nl